BOS Bibliotheek op School

Sinds september 2018 is CBS In de kring een dBOS-school. Met de Bibliotheek op school slaan onderwijs, bibliotheek en gemeente de handen ineen en komt er dagelijks aandacht voor leesplezier en mediawijsheid op school én thuis.

We willen kinderen en jongeren stimuleren om meer te lezen. En ze leren om beter en verstandiger om te gaan met internet, sociale media en games. De Bibliotheek helpt om deze doelen te bereiken. Dat doen we met deskundige leesconsulenten, met inspirerende boeken en met een goede digitale lees- en leeromgeving.
Eén van de afspraken die school en bibliotheek met elkaar hebben gemaakt, is dat er op de school elke dag aandacht is voor vrij lezen, voorlezen en praten over boeken. Verder zullen er activiteiten georganiseerd worden rondom leesbevordering, lezen thuis en mediawijsheid.

Waarom is het belangrijk om je kind of tiener aan te moedigen om te lezen? Het maakt een groot verschil in het leven van kinderen en jongeren of ze lezen of niet. Want lezen is noodzakelijk voor leren, zeker het leren op school. Wie goed leest en verhalende en informatieve teksten begrijpt, kan kennis opdoen en zich ontwikkelen. Gaat het alleen om kennis? Nee, verhalen en gedichten helpen je kind ook om zich beter in te leven en om meer begrip te hebben voor anderen. Zo komen zij beter mee in de samenleving.

Ook voor lezen geldt: oefening baart kunst. Kinderen die plezier hebben in lezen, gaan meer lezen, gaan daardoor steeds beter lezen en blijven lezen. Lezen heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, begrijpend lezen en schrijven.

 

Kinderen die aangemoedigd worden om te lezen en die ouders hebben die veel voorlezen, maken meer ‘leeskilometers’. Daardoor worden ze beter in lezen en lezen ze met meer plezier. Wil je je kind daarbij helpen? Besteed dan elke dag aandacht aan lezen en voorlezen, praat samen over de boeken die je kind leest. Boeken horen bij het dagelijks leven: laat zien dat je zelf leest en ga samen naar de bibliotheek of boekhandel.